Следвайте Гласове в ТелеграмПредседателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПредседателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня
Коментари Харесай

Соня Момчилова: Не СЕМ, а НАП е отговорна за рекламата на хазарта. Да се наложи или тотална забрана, или часови ограничения

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова прикани за промени в Закона за хазарта, свързани с рекламите на залагания.

Съвет за електронни медии не може да управлява и контролира рекламата на хазарт дейно, сподели Момчилова по време на чуването си пред депутатите в Народното събрание, представена от Българска телеграфна агенция. Тя означи, че по време на Световното състезание по футбол хазартната реклама е достигнала своя пик и в Съвет за електронни медии са заваляли тъжби и недоволства. Момчилова уточни, че са били направени няколко срещи и кръгли маси.

„ При нас бяха от неправителствени организации, психолози, психиатри, Държавна организация за протекция на детето “, означи тя. Хората считат, че всичко, което гледат по малкия екран, се дължи на неналичието на надзор и съответна регулация, а това не е по този начин, уточни Момчилова. 

Рекламата на хазарта постоянно се е регулирала от Закона за хазарта, а не от Закона за радиото и малкия екран, а способен орган да реши дали рекламата за хазарт дава отговор на условията на закона е Националната организация за приходите, преди този момент беше Комисията по хазарта, напомни Момчилова.

Според ръководителя на Съвет за електронни медии би трябвало да има рестрикции за хазартните реклами – тотална възбрана или установяване на часовите пояси за излъчването им. Рекламите да са в часове, в които се допуска, че децата нямат достъп до електронни устройства, прикани тя.

Момчилова означи, че най-големият проблем са сюжетните линии в телевизионни клипове, които показват присъединяване в хазартни игри като средство за разрешаване на житейски проблеми. Тя уточни, че съгласно психолози хазартната взаимозависимост върви ръка за ръка със зависимостта от алкохол, с проблеми като домашно принуждение.

Председателката на Съвет за електронни медии сложи въпроса за присъединяване на известни фигури в сходни реклами и даде за образец Кубрат Пулев, който на среща с нея е споделил, че няма цена, на която да се съгласи да стане лице на сходен вид реклами. Момчилова съобщи, че е умолявала медиите да заемат страна в казуса, като опишат историите на погубени хора и ориси, и добави, че няма особена интензивност от страна на публицистите по този проблем.

Тя отхвърли да разяснява парите, които малките екрани и електронните медии получават от реклама за хазарт, защото не разполага с данни и резервира правото си да даде информацията, когато е уверена в съответните числа. Момчилова сподели, че не знае до какъв брой има право да демонстрира интерес по този въпрос към комерсиалните медии и уточни, че може да приказва за публични медии, където приходите не са основни. 

Според Соня Момчилова типовете залагания и новите изкушения и форми ще стават все по мъчно проследими, като засяга навлизането на виртуални зали. Тя предложи в Закона за електронните известия да се наблюдава дезинформацията и уточни, че същият метод би могъл да се ползва и във връзка с нерегламентираните и нерегистрираните оператори на хазартни игри.

Източници: investor.bg, OFFNews.bg

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР